Atracții turistice

Pensiunea Maria Elena

Comuna Ponoarele se află în Geoparcul Platoul Mehedinți, locul unde se întalnesc formațiuni geologice rare.

Podul lui Dumnezeu

Este cel mai mare pod natural funcțional din țară, fiind un vestigiu al Peșterii Podului ce a rezultat prin surparea tavanului acesteia. Alături de Peștera Ponoarele, Câmpul cu lapiezuri și lacul Zaton, podul face parte din Complexul Carstic de la Ponoarele, care reunește unele din cele mai originale fenomene carstice din România.

Peștera Ponoarele

Este situată la o altitudine de 337 m. Lungimea sa este de 734 m. Peștera este o străpungere hidrogeologică realizată de apele ce se strâng în Lacul Zăton

Pădurea de liliac

De la Ponoare este cea mai mare rezervaţie botanică de acest gen din România. Se întinde pe 20 de hectare şi se află în apropierea platformei carstice Ponoare, la circa şase kilometri sud-est de oraşul Baia de Aramă din judeţul Mehedinţi.In ultima vreme și-a pierdut însă din strălucire fiind invadată de alte specii de arbuști cu statut de specii protejate.

Cheile Băluței

Se află în proximitatea satului Băluța, comuna Ponoarele, jud. Mehedinṭi, fiind mărginite de Cornetul Băluței ṣi cel al Râienilor, cu altitudini ale pereților calcaroși cuprinse între 300-400m. Prin Cheile Băluței se realizează legătura cu stațiunea balneară Bala. În anul 1967 aici s-au filmat secvenṭe pentru filmul românesc “Dacii”

Lacul Zaton

Se întinde pe o suprafata de peste 20 de hectare, adâncimea sa în momentul în care este plin situându-se undeva între 20-25 m. In astfel de momente, devine cel mai mare lac carstic din România. Când se instalează seceta, apele dispar în adâncurile peșterii .

Câmpul cu lapiezuri

Lapiezurile sunt șanțuri apărute în urma dizolvării și erodării terenurilor calcaroase, având drept cauza acțiunea apei, care curge in șiroaie;
reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase câmpuri de lapiezuri din țară. 

Steiul Ponorii

Este o coastă abruptă şi golaşă care străjuieşte satul în partea de sud arătând că aici s-a produs o ruptură şi terenul s-a prăbuşit deasupra unor nevăzute galerii. La poalele Steiului se află Peştera Şoimului unde se spune că oamenii coborau pe vremuri pentru a prinde această pasăre folosită la vânătoarea cu şoimi.

Bisericuța de sub stei

Denumirea oficială este Biserica Sfântul Mucenic Pantelimon şi Sfântul Ierarh Nicolae. Dar, după amplasarea ei, este cunoscută sub numele de Bisericuţa de sub Stei, datorită faptului că se află chiar sub Steiul Ponorii.

Icoana Sf. Ioan Botezătorul şi cele două motive: soarele şi luna de pe catapeteasmă întăresc ideea vechimii construcţiei despre care legenda spune că ar fi fost ridicată de călugărul Nicodim, pe care oamenii l-au alungat de aici şi astfel a ajuns la Tismana.